Gebouwinstallaties
Gebouwinstallaties
Gelre Ziekenhuizen 
Gelre Ziekenhuizen, locatie Zutphen
Gelre Ziekenhuizen
Ziekenhuis
Zutphen
Gezondheidszorg
Divisie  :  Gebouwinstallaties
Architect  :  Royal Haskoning ism Wiegerinck
Omvang  :  26.500 m2 bvo ziekenhuis
  4.500 m2 bvo RGC
Op een markante locatie aan de kruising van provinciale wegen en aan het begin van een stedelijke as ten zuidoosten van de stad is het nieuwe ziekenhuis van Zutphen gerealiseerd. In een multidisciplinair ontwerpatelier heeft Royal Haskoning in circa één jaar tijd het nieuwe ziekenhuis ontworpen en klaargemaakt voor aanbesteding. Gelre Ziekenhuizen nam zelf ook actief deel in dit ontwerpatelier.

De functionele opzet van Gelre Zutphen speelt in op de marktwerking in de zorg en is ontwikkeld met aandacht voor flexibiliteit en vastgoed. Het gebouw is van binnenuit ontworpen en is verdeeld in twee herkenbare hoofdvolumes: een op maat gemaakte ‘hotfloor’ met alle technisch intensieve functies (zoals operatiekamers en laboratoria) en een flexibele kam met alle verblijfsruimten (het beddenhuis, de poliklinieken en kantoren). De kam is vrij indeelbaar en biedt de mogelijkheid om functies uit te wisselen of af te stoten indien de ruimtebehoefte van de afdelingen verandert. De technische levensduur van de hotfloor is veel korter dan de levensduur van de rest van het gebouw. Daarom is de hotfloor zó gepositioneerd, dat het mogelijk is om in de toekomst een compleet nieuwe hotfloor naast de huidige te bouwen.

Het nieuwe ziekenhuis heeft een duidelijke eigen identiteit en is een landmark voor Zutphen. Het gebouw is opvallend aanwezig aan de stadsas en bescheiden aanwezig richting de aangrenzende woonomgeving. De entree is goed zichtbaar vanaf de provinciale weg en bezoekers kunnen voor de deur parkeren onder het entreedek en de hotfloor.